Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Ciseo Registrar SRL
Membru Gratuit
0 stars: Fara rating 0 din 0 pareri
Certificare produse & consultanta marcaj CE
1 €
Rating:
0 stars: 0.00 din 0 pareri
Descriere
Certificarea de produs sau marcajul CE reprezinta finalitatea procesului de evaluare a conformitatii desfasurat de producator pentru a verifica daca cerintele specifice legate de un produs au fost respectate. Obiectivul principal al procedurii de evaluare a conformitatii este de a demonstra ca produsele introduse pe piata sunt conforme cu cerintele cuprinse in dispozitiile legislatiei relevante. Evaluarea conformitatii este responsabilitatea producatorului. Un produs face obiectul unei evaluari a conformitatii atat in cursul fazei de proiectare, cat si al fazei de productie. Chiar daca proiectarea sau productia sunt subcontractate, producatorul ramane responsabil cu efectuarea evaluarii conformitatii.

Marcajul CE este singurul marcaj de conformitate care indica faptul ca un produs este conform cu legislatia de armonizarea Uniunii care i se aplica si care prevede aplicarea marcajului CE.

Astfel, marcajul CE este un indicator-cheie al conformitatii unui produs cu legislatia Uniunii Europene, care se aplica produsului si care prevede aplicarea marcajului CE, si permite libera circulatie a produselor in cadrul Spatiului Economic European si pe piata Turciei, indiferent daca acestea sunt fabricate in cadrul SEE, in Turcia sau intr-o alta tara.
Marcajul CE este consecinta vizibila a intregului proces care cuprinde evaluarea conformitatii in sens larg si indica faptul ca un produs este declarat de catre producator ca fiind conform cu legislatia de armonizare a Uniunii. Marcajul CE trebuie sa fie considerat o informatie esentiala pentru autoritatile din statele membre si pentru celelalte parti interesate (de exemplu, distribuitorii).

Indiferent daca este stabilit pe teritoriul Uniunii sau in afara acesteia, producatorul este entitatea responsabila in cele din urma cu conformitatea produsului cu dispozitiile legislatiei de armonizare a Uniunii si cu aplicarea marcajului CE. Producatorul poate desemna un reprezentant autorizat care sa aplice marcajul CE in numele sau.

Prin aplicarea marcajului CE pe un produs, producatorul declara pe raspunderea sa exclusiva (si indiferent daca un terta fost implicat sau nu in procesul de evaluare a conformitatii) ca produsul este conform cu toate cerintele legale a caror respectare este necesara pentru a obtine marcajul CE.

Un produs poate purta marcaje si marci suplimentare, cu conditia ca acestea sa indeplineasca o functie diferita de cea a marcajului CE, sa nu fie susceptibile de a fi confundate cu marcajul CE si sa nu reduca lizibilitatea si vizibilitatea acestuia.

Mai multe acte din legislatia de armonizare a Uniunii prevad marcaje suplimentare care sunt complementare marcajului CE si care nu se suprapun cu acesta, de exemplu:
— eticheta energetica UE pentru produsele cu impact energetic;
— marcajul specific de protectie impotriva exploziilor impus pentru echipamentele si sistemele de protectie destinate utilizarii in atmosfere potential explozive;
— identificatorul unor categorii de echipamente impuse pentru echipamentele hertziene (categoria 2);
— marcajul metrologic suplimentar impus pentru mijloacele de masurare si pentru aparatele de cantarit cu functionare neautomata.

Marcajul CE nu reprezinta o certificare a calitatii, ci este o conditie prealabila obligatorie de libera circulatie a produselor, vizand sanatatea sau siguranta utilizatorului final.

Marcajul CE constituie primul indiciu din care se poate deduce ca au fost efectuate controalele necesare inainte de introducerea pe piata a produsului in cauza, in scopul de a garanta conformitatea acestuia cu cerintele legislative.

Mai multe detalii aici: https://ciseo.ro/
Din Gura in Gura